Как да си направим проводящ лак или лепило.

August 29, 2023, 6:54 am, by admin

Направи си сам проводящ лак или лепило. Как да си направим проводящ лак или лепило.

Направи си сам проводящ лак или лепило.

Майсторите предлагат няколко рецепти за смесване на такова решение у дома. Основните компоненти на сместа са графит и сребърен прах, в зависимост от разтворителите и свързващите вещества. С приготвен по една от рецепти, лак или лепило можете да решите проблеми с прекъснат нагревател на стъклото на колата или електрическата проводимост на копчетата на дистанционното.

Рецепта 1:

    финозърнест графитен прах – 15 гр.
    сребърен прах – 30 гр.
    винилхлорид-винилацетат – 30 гр.
    чист ацетон – 32 гр.

Разтваряме всички компоненти в хаванче и разбъркваме старателно, докато се образува сиропообразна течност със сиво-черен нюанс. Изсипете в стъклен съд с плътно затварящ се капак. Преди употреба не забравяйте да разклатите сместа. Ако използвате малко по-малко разтворител, можете да увеличите вискозитета на веществото. Периодът на изсъхване на разтвора след нанасяне е най-малко четвърт час.


Рецепта 2:

    графитен прах – 6 гр.
    сребърен прах – 60 гр.
    Има два варианта за свързващи вещества:
    Нитроцелулоза – 4 гр. колофон – 2,5 гр. етилацетат (ацетон) – 30 гр.
    Естествен шеллак – 3 гр. денатуриран етилов алкохол – 31 гр.

Първо смесете праховете в хаванче, след това добавете свързващи вещества. Размесвате всичко до хомогенна пастообразна консистенция. Прехвърлете в контейнер за съхранение. Разбъркайте добре преди употреба, ако искате да намалите вискозитета, използвайте разтворител.

Рецепта 3:

В зависимост от механичните натоварвания на електропроводимите връзки можете да използвате различни импровизирани средства. Например вземете графит от обикновена AA (не алкална) батерия и го смесете със zaponlak. Този лак има лоша адхезия с гума, така че е по-добре да не го прилагате върху клавишите на дистанционо, но може да се исползва за възстановяване на графитни писти по платки.

Рецепта 4:

Възможно е бързо да се направи графитен проводим разтвор от импровизирани материали и т.н. Вярно, че няма да е съвсем лак, но сместа ще получи проводими свойства.
Купете най-обикновено суперлепило и обикновени моливи 2M или 4M. С помощта на пила изпилете графита на молива до обем, равен на обема на тубичка с лепило. Недокосната туба с лепило се отваря внимателно от страната на фунийката на кутията. Изсипете праха от графит и разбъркайте добре с клечка за зъби, докато се получи хомогенна смес.
След това поставете фунийката с капачката обратно.
Използва се както обикновено суперлепило (през дупка на фунийката).

Ако познанията ви по електроника са малки или в училище не сте били много добри по химията, не бързайте да се доказвате в ремонта на домакински уреди. По-добре е да го занесете в сервиза, където специалист ще разбере причините за повредата. Включително проверете и ако е необходимо коригирайте електропроводимостта на контактите.

© Copyright Grizki.com  2024