Хайдушки наръчник за оцеляване. Правилата на Бойчо войвода.

August 18, 2022, 12:37 pm, by admin

Хайдушки наръчник за оцеляване. Правилата на Бойчо войвода.

Хайдушки наръчник за оцеляване. Правилата на Бойчо войвода.

Съдете сами:

Всеки от дружината трябва да носи в чантата си сюнгер в едно тенеке, вързан у него с връвчица, който да попива до половин ока вода и който да бъде винаги напоен в тенекето, за да служи на войника да си кваси устата, когато се случи да няма никъде вода. В случай, че няма вода го напои, сутрин го повлича с връвта му по росата, докато се напои и си го прибира в тенекето.

Освен това всеки да си носи куршум или оловено топче и ако се случи да се изтощи сюнгера му от вода и да няма такава, тогава да върдаля куршума в устата си и няма да усеща толкова голяма жажда.

Всеки хайдутин да носи в чантата си сладък мехлем, тифтик (на турски това значи "фина ангорска вълна", вместо памук), парцалчета за спиране на кръв и за превързване на рани, хайдушки корен против рани и пърхавица гъба за спиране на кръвотечението.

...

Из онези правила от Закона, които се отнасят до войводата:
нощем да не води момчетата по пътища;

денем да осъмва на висока местност с добър обзор и обстрел;
добре да познава местностите, пътищата, пътеките и кладенците;

да може да се ориентира по звездите и по тях да определя времето (т.е. колко е часа) през нощта;

да не води момчетата да пият вода два пъти на едно и също място (това е заради доста практикувания намер с отравяне на кладенци или храна, дори доста по-късно са пробвали така да се справят с капитан Петко войвода);

сутрин да не се придвижват по росата, за да не ги открият потери по следите (интересно е в такъв случай как напояваме сюнгера с вода);

вечер да не ляга, докато не провери поставените и разпределени на смени стражи.

- - -

Снимка: Худ. Димитър Гюдженов, "Хайдути"

© Copyright Grizki.com  2024